Isoflavony

Konzumace sójových výrobků má mnoho příznivých účinků na zdraví. Pomáhá chránit před rakovinou prsu, prostaty, snižuje symptomy menopausy, rizika srdečních onemocnění a osteoporosy. Většina těchto zdravotních účinků pochází ze sójových isoflavonů.

Aktivita sójových isoflavonů působí čtyřmi základními způsoby:

 

  •  Jako estrogen a antiestrogen

Isoflavony jsou považovány za nesteroidní hormony. Jejich chemická struktura je velmi podobná struktuře našich vlastních estrogenů. Díky této vlastnosti mohou isoflavony zasahovat do jejich činnosti. V relativní nepřítomnosti pravého estrogenu mají isoflavony efekt jako estrogen a naopak. Jinak řečeno, jestliže žena produkuje malé množství estrogenu, například po hysterektomii, v menopauze, isoflavony vykazují velmi slabý estrogenní efekt. V průběhu menstruace, kdy dochází k velké produkci estrogenu, soutěží isoflavony s estrogenem o jejich receptory, čímž dochází ke snížení efektu estrogenu. Mnoho vědců věří, že tento antiestrogenní efekt isoflavonů je příčinou snížení rakoviny prsu a dělohy.

Isoflavony snižují riziko rakoviny rovněž tím, že pohlcují aktivitu tyroxin – kinásového enzymu, který podporuje růst rakovinných buněk.

Isoflavony mohou stejně jako ostatní antioxidanty dlouhodobě snižovat riziko rakoviny preventivním působením proti volným radikálům. Mezi nejúčinnější sójový isoflavon patří genistein, následuje daidzein. Genistein ovlivňuje také vyšší produkci superoxiddismutasy, silného antioxidantu, který působí proti superkyslíkovým radikálům.

 
Isoflavony
 
ZÍSKANÉ CERTIFIKÁTY
 

 
 
KALMA K.S.
Ostravská 256, 739 25 Sviadnov
Zavolejte pro informace:
+420 558 436 181
Napište nám!
kalma@kalma.cz
 
 
proč právě my? Pozitivní vliv na organismus Potraviny pro bezlepkáře Potraviny pro diabetiky Posilování imunity Snižování krevního tlaku
sledujte nás




KALMA.cz     |     2014     |     Developed by NET sign studio