Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Proč soju?

Sója je jedna z nejhodnotnějších potravin vedle rybího masa, libové drůbeže a zeleniny s ovocem.

Sója

Sója je jedna z nejhodnotnějších potravin vedle rybího masa, libové drůbeže a zeleniny s ovocem. Představuje pro člověka správný poměr základních živin, dostatek minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.

Sója má kromě vysoké výživné hodnoty i řadu faktorů, které chrání a podporují naše zdraví:

  • Nenasycené mastné kyseliny– chrání naše cévy před aterosklerózou, působí na snížení cholesterolu v krvi, příznivě působí také na naši nervovou soustavu, ovlivňují stav pokožky a látkovou výměnu.
  • Sójová bílkovina– snižuje hladinu cholesterolu v krvi,- prevence kardiovaskulárních onemocnění.
  • Lecitin– je důležitý pro dobré trávení a výživu nervů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí cévní stěny, což je důležité pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Lecitin mírní bolesti kloubů.
  • Vláknina– nevyskytuje se v živočišných potravinách. Její denní doporučená dávka je v současné době plněna pouze ze 30 %, tj. 8-10 g na den. Je tudíž velmi deficitní. Vláknina snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je tudíž prevencí:

-kardiovaskulárních onemocnění, snižuje glykemický index – prevence diabetu,

-prodlužuje pocit nasycení – vhodné při redukční dietě,

-příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a tím posiluje imunitní systém,

-urychluje průchod živin zažívacím traktem, takže má kladný vliv při zácpě,

-zvyšuje absorpci minerálních látek – vápníku, hořčíku, železa, zinku, takže je prevencí osteoporózy

-v tlustém střevě je štěpena na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, takže je prevencí rakoviny tlustého střeva, tvorbou mastných kyselin dochází ke snížení pH v tlustém střevě, což přispívá ke snížení tvorby a rozpustnosti karcinogenních solí.

  • Bioaktivní látky fytoestrogeny, isoflavony, saponiny– posilují imunitní systém a jsou prevencí rakoviny.
  • Sója je pro svůj nízký obsah sacharidů a téměř zanedbatelné množství škrobu potravinou vhodnou pro diabetiky.
  • Z minerálních látek obsahuje hlavně:

                                             draslík– vylučuje se ve zvýšené míře při stresu a musí být nahrazován- stimuluje střevní svalovinu, pomáhá při ochablosti střev- brání svalovým křečím, posiluje srdeční sval, stabilizuje krevní tlak, odvodňuje

                                             vápník– extrémní nedostatek vede ke křečím (tetanie)- zpevňuje kosti a zuby

                                              železo– zlepšuje zásobování buněk kyslíkem a tím zvyšuje výkonnost- jeho nedostatek může vést k chronické polyartritidě- snižuje četnost infekčního onemocnění- snižuje četnost předčasných porodů

                                             hořčík– je antidepresivní- nedostatek může vést k ochablosti střev- nedostatek často působí křeče lýtek a poruchy prokrvení- podporuje prokrvování srdce, prevence arteriosklerózy- může vést ke zmírnění menstruačních bolestí

  • VitamínyObsažené množství mikronutrientů se liší podle technologie zpracování a použité odrůdy. Obecně však platí, že sója obsahuje mikronutrienty ve významném množství.

Aby hladina cholesterolu klesla významněji, je dle vědeckých studií třeba denně konzumovat 25 g sojových proteinů – snížení hypercholesterolémie.