Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Vláknina

Vlákninou se nazývají všechny látky rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidského trávicího ústrojí. Vláknina se řadí mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout.

Vláknina

Vlákninou se nazývají všechny látky rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidského trávicího ústrojí. Vláknina se řadí mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout.

Rozeznáváme dva základní druhy vlákniny podle rozpustnosti ve vodě:

  • Vláknina ve vodě rozpustná

  • Vláknina ve vodě nerozpustná

Oba typy vlákniny regulují práci střev, avšak různým způsobem.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina je hrubá hmota, která sice není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat. Patří mezi ní celulóza (ovoce, zelenina, slupky obilných zrn), hemicelulóza (otruby, slupky obilných zrn) a lignin (houby). Dobrými zdroji jsou také ořechy, semena a celozrnná jídla.

 Nerozpustná vláknina pomáhá:

  • V prevenci střevních obtíží – snižuje tlak ve střevech při zvýšení rychlosti průchodu potravy
  • V prevenci zácpy – zvětšuje a změkčuje stolici a stimuluje střevní svalstvo, čímž zmírňuje zácpu
  • V prevenci rakoviny střev – zvyšuje rychlost průchodu potravy a tím zmenšuje čas, po který se škodlivé látky mohou “zabydlovat” ve střevech, navíc tyto látky váže na sebe
  • Zmírňuje hemoroidy
  • Zajišťuje rychlejší pocit sytosti
  • Pomáhá z těla odvádět karcinogeny, žlučové kyseliny a cholesterol

Rozpustná vláknina

Rozpustná vláknina je hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě. Řadí se mezi ní pektin (slupky některého ovoce, např. jablek a hrušek a luštěniny – fazole, hrášek), gumy a slizy. Dalšími dobrými zdroji rozpustné vlákniny jsou například ječmen, psylium, sojové mléko a sojové produkty.

Rozpustná vláknina:

  • Snižuje hladinu krevního cholesterolu a snižuje absorpci cholesterolu z potravy. Přesný mechanismus není zatím známý, ale ví se, že vláknina snižuje absorpci žluče. Žluč, která obsahuje cholesterol, je nezbytná pro trávení tuků. Pokud se ve střevě objeví potrava, je do něj vyměšována a většina z ní je znovu reabsorbována, když je trávení ukončené. Pokud je ve střevu zároveň přítomna vláknina, žluč se absorbuje v menším množství a játra jsou nucena jí vyprodukovat více. K tomu je využíván cholesterol přítomný v krevním oběhu a tím se tedy snižuje jeho hladina.
  • Snižuje kyselost žaludku a zpomaluje jeho vyprazdňování – tím se cukry obsažené v jídle dostávají do střeva pomaleji a hladina krevního cukru se zvyšuje pozvolna

PŘÍNOSY VLÁKNINY

* zabraňuje zácpě* zmírňuje průjem* snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi* snižuje riziko rakoviny tlustého střeva* snižuje riziko rakoviny konečníku* zmírňuje hemeroidy* omezuje tvorbu žlučových kamenů* pomáhá při redukci hmotnosti* má pozitivní význam u diabetiků – snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů* je prevencí paradontózy a zubního kazu

Zdravý dospělý člověk by měl přijmou okolo 30 gramů vlákniny denně. Bohužel, většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10-15 gramů.