Vlákninou se nazývají všechny látky rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidského trávicího ústrojí. Vláknina se řadí mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout.
Vlákninou se nazývají všechny látky rostlinného původu, které nejsou rozkládány enzymy lidského trávicího ústrojí. Vláknina se řadí mezi sacharidy, nepřináší nám však žádnou energii, ani stavební látky, ale může nám pomoci upravit trávení a zhubnout.
Rozeznáváme dva základní druhy vlákniny podle rozpustnosti ve vodě:
Oba typy vlákniny regulují práci střev, avšak různým způsobem.
Nerozpustná vláknina je hrubá hmota, která sice není rozpustná ve vodě, ale dobře jí dokáže absorbovat. Patří mezi ní celulóza (ovoce, zelenina, slupky obilných zrn), hemicelulóza (otruby, slupky obilných zrn) a lignin (houby). Dobrými zdroji jsou také ořechy, semena a celozrnná jídla.
Rozpustná vláknina je hmota, která se rozpouští za působení bakterií v tlustém střevě. Řadí se mezi ní pektin (slupky některého ovoce, např. jablek a hrušek a luštěniny – fazole, hrášek), gumy a slizy. Dalšími dobrými zdroji rozpustné vlákniny jsou například ječmen, psylium, sojové mléko a sojové produkty.
* zabraňuje zácpě* zmírňuje průjem* snižuje hladinu cholesterolu a tuků v krvi* snižuje riziko rakoviny tlustého střeva* snižuje riziko rakoviny konečníku* zmírňuje hemeroidy* omezuje tvorbu žlučových kamenů* pomáhá při redukci hmotnosti* má pozitivní význam u diabetiků – snižuje vstřebávání jednoduchých sacharidů* je prevencí paradontózy a zubního kazu
Zdravý dospělý člověk by měl přijmou okolo 30 gramů vlákniny denně. Bohužel, většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10-15 gramů.