10. ZÁSAD PROTI CIVILIZAČNÍM CHOROBÁM
1, Konzumujte dostatečné množství ZELENINY a OVOCE, denně alespoň 500 g, rozdělené do více porcí, ovoce převážně dopoledne.
2, Volte CELOZRNNÉ VÝROBKY Z OBILOVIN (celozrnné pečivo, těstoviny, rýže) a také BRAMBORY, nejvýše 4x týdně.
3, Nezapomínejte na LUŠTĚNINY a SÓJOVÉ VÝROBKY, nejlépe každý den.
4, Alespoň 2x týdně jezte RYBY a RYBÍ VÝROBKY.
5, Zařazujte MLÉKO a MLÉČNÉ VÝROBKY, zejména zakysané, vybírejte přednostně polotučné a nízkotučné.
6, Konzumujte 1x denně hrst (cca 20 g) OŘECHŮ, nejlépe ve slupce (mandle, lískové či vlašské ořechy).
7, Sledujte příjem TUKU, omezujte tučné potraviny, jak ve skryté formě (tučné masné a mléčné výrobky, jemné a trvanlivé pečivo s vyšším obsahem tuku, chipsy, čokoládové výrobky, aj.), tak ve volné formě pro přípravu pokrmů.
8, Snižujte příjem CUKRU, zejména ve formě slazených nápojů, sladkostí, kompotů a zmrzliny.
9, Omezujte příjem kuchyňské SOLI a potravin s vyšším obsahem soli (chipsy, solené tyčinky, ořechy, slané uzeniny, sýry, aj.), nepřisolujte hotové pokrmy.
10, Při TEPELNÉ ÚPRAVĚ dávejte přednost šetrným způsobům, omezte smažení.
Ing.Bieleszová Veronika, výživový kouč Kalma