Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

„5P“ nebo-li 5 principů zdravého stravování

1. PESTROST a PRAVIDELNOST

Výběr kvalitních surovin je jen jednou stranou mince. „Pestrá strava zahrnuje co nejširší spektrum různých druhů potravin. Pestrá strava by měla co nejvíce vycházet ze základních potravin. Měla by vždy preferovat maso před uzeninami, tvaroh před pribináčkem, domácí koláč před oplatkami.“

Jíst pravidelně znamená dodávat našemu tělu dostatek energie a živin. Pokud začneme jídlo vynechávat nebo se intervaly mezi jednotlivými jídly neúměrně prodlužují, máme téměř stoprocentní jistotu, že u následujícího jídla se přejíme nebo zvolíme něco naprosto nevhodného.

Rozdělte pokrmy do 5 – 6 denních jídel a nevynechávejte snídani.

2. PŘIMĚŘENOST

Aby organismus dobře fungoval, každý z nás potřebuje individuální množství jednotlivých živin, a to jak energetických, tak stavebních. A k tomu i adekvátní množství vitaminů, minerálních látek, stopových prvků, vlákniny či ochranných látek.

3. PITNÝ REŽIM

Množství vody v organismu závisí na věku, skladbě těla a dalších faktorech. Se zvyšujícím se věkem se zavodnění snižuje a nedostatečným pitným režimem si tak zbytečně přivozujete stárnutí.

„Voda je alfa a omega zdravého životního stylu“,  lidé málo pijí a jejich organismus trpí.

Pijte tolik, abyste se cítili dobře. Základní rovnice zní 0,3 – 0,4 l na 10 kg váhy.

4. POHYB

Se zdravým jídelníčkem hubnout můžete, ovšem se sportovním výkonem vám to půjde lépe. A proto se denně hýbejte alespoň 30 minut, např. rychlou chůzí nebo cvičením.

Víte, že díky pohybu můžete mít lepší náladu a cítit se lépe?

5. PSYCHICKÁ POHODA

Najít si čas sami na sebe, relaxovat, dělat to, co Vás baví a nestresovat se. Toto je tajemství správné pohody a vhodné životosprávy.

Ing.Bieleszová V.