OBSAH:
Cholesterol je voskovitá tuková látka, která se nachází ve všech Vašich buňkách. Nejvíce cholesterolu obsahuje mozek, a sice 25 % . Cholesterol ovlivňuje vše ve Vašem těle. Největší mýtus, který panuje v mainstreamovém světě je, že cholesterol je pro Vás škodlivý, způsobuje ucpání cév, infarkty, mrtvice a čím nižší hladina, tím lépe. Nic není vzdálenější pravdě. Cholesterol je absolutně nenahraditelná látka pro všechny buňky. Bez cholesterolu není život. Určitě chcete předcházet srdečním chorobám, ale poslední věc, kterou chcete udělat je snížit cholesterol na nulu. CHC má velmi malou vypovídající schopnost o zdraví Vašich cév. Je to podobné jako BMI, který nebere ohled na objem Vašich svalů, či stavbu kostí. HCC = HDL + LDL+ VLDL. Vy ale nevíte, kolik kterého druhu máte.
Mýtus č. 1: Cholesterol celkový (CHC) je nepřítel, který způsobuje ucpávání cév a následně pak infarkt a mrtvici.
Pravda: CHC je látka absolutně nezbytná pro každou naši buňku. Je nezbytný také pro plod, těhotenství a růst lidské bytosti. Je to základní složka buněčných membrán, je extrémně důležitý pro náš mozek (25 % našeho CHC). Je nezbytný pro tvorbu žlučových kyselin, pohlavních hormonů, syntézu vitaminu D a mnoho dalšího.
CHC ovlivňuje vše v naše těle, bez něj nemůžeme existovat.
Mýtus č. 2: Čím vyšší hladina CHC, tím vyšší riziko infarktu nebo mrtvice.
Pravda: Lidé s vyššími hladinami CHC žijí déle a jsou zdravější než lidé s nízkou hladinou CHC (≤ 5,2 mmol/L)
Mýtus č. 3: Pokud mám nízkou hladinu CHC (≤ 5,2 mmol/L), nedostanu infarkt nebo mrtvici.
Pravda: 50 % lidí, které postihne infarkt nebo mrtvice mají nízkou hladinu CHC. Vysoká hladina CHC je riziková pouze v mladším věku – do 50 let. Ve věku nad 50 let toto riziko mizí, naopak vyšší hodnoty jsou výhodou. Riziko je až nad 8 mmol/L. Pod 5,0 mmol/L je o 30 % vyšší riziko úmrtí.
Mýtus č. 4: Pokud budete jíst potraviny bohaté na cholesterol, budete mít vysokou hladinu chlesterolu.
Pravda: Cholesterol přijímaný potravou má minimální vliv na hladinu cholesterolu v krvi. 80 % cholesterolu si tělo vyrábí samo. Pouze 20 % cholesterolu přijímáme stravou. Při vyšším příjmu si tělo jednoduše sníží vlastní produkci cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi neurčuje konzumovaný cholesterol.
a) CHOLESTEROL JE VNITŘNÍ HOJIVÁ, LÉČIVÁ MAST. Když se nám poraní krevní cévy-stárnutím, zánětem, vysokým tlakem, opotřebením, volnými kyslíkovými radikály přispěchá na pomoc LDL cholesterol, který poškození opraví.
b) SILNÝ ANTIOXIDANT. Chrání Vás před poškozením volnými kyslíkovými radikály, rakovinou.
c) JE NUTNÝ K PRODUKCI POHLAVNÍCH HORMONŮ – testosteron, progesteron, estrogen
d) JE PREKUSOR HORMONŮ NADLEDVINEK – cortisol, corticosterone, aldosterone a andostenedione
e) JE STRUKURÁLNÍ KOMPONENT BUNĚČNÝCH MEMBRÁN. Dodává buňkám pevnost, pružnost, stabilitu
f) JE HLAVNÍM OCHRANNÝM OBALEM NERVOVÝCH VLÁKEN – myelinu
g) HRAJE KLÍČOVOU ROLI PŘI PRODUKCI VIT. D V KŮŽI PŘI SLUNĚNÍ
h) JE NEZBYTNÝ PRO PRODUKCI ŽLUČI, NUTNÉ K ABSORBCI VITAMÍNŮ ROZPUSTNÝCH V TUCÍCH – A, D, E, K
i) BOJUJE PROTI INFEKCÍM
Z potravy, kterou konzumujeme absorbujeme pouze 15 % cholesterolu. Zbytek se vyloučí stolicí. 85 % cholesterolu si tělo vyrábí samo, zbytek je dodáván z konzumované potravy. Průměrná denní potřeba Cholesterolu je 800-1200 mg. Každá buňka si vyrábí svůj vlastní cholesterol, ale nejvíce cholesterolu produkují játra. Hladinu cholesterolu si tělo pečlivě hlídá. Pokud cholesterol neodstává ze stravy, vyrobí si potřebné množství samo a naopak, pokud konzumujeme větší množství cholesterolu, tělo omezí vlastní produkci.
Doporučená hodnota je 5,0 MMOL/L. Hodnoty byly původně stanoveny na 5,2 MMOL/L, ale neodpovídají realitě. Podle provedených studií jsou lidé s tak nízkými hodnotami více nemocní a dožívají se nižšího věku než lidé, kteří mají ve vyšším věku daleko vyšší hodnoty.
Byly stanoveny na základě studií a testování zdravých seniorů a 100 letých lidí. Tyto hodnoty se mění podle pohlaví a také podle věku. Jsou zohledněny v naší kalkulačce .
Následky mohou být mrtvice, infarkt, neurodegenerativní, onemocnění, tvorba žlučových kamenů.
a) dieta s vysokým obsahem cukru a rafinovaných sacharidů
b) trans mastné kyseliny
c) nasycené mastné kyseliny
d) nedostatek vlákniny
e) obezita
f) nedostatek pohybu
g) stres
h) kouření
i) diabetes
j) genetika
k) věk, pohlaví
a) STRAVA
– omezit, vyloučit rafinovaná zánětlivá jídla, cukr, bílou mouku, rafinované zoxidované rostlinné oleje
– konzumovat vlákninu min 25 g/d
– nahradit nasycené mastné kyseliny, nenasycenými (živočišné tuky rostlinnými oleji)
– dosáhnout ideální poměr omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin – NNMK /3:1/ zvýšenou konzumací omega 3 NNMK
– rostlinné steroly
– koenzym Q10
– zvýšit konzumaci rostlinných bílkovin na úkor živočišných
b) POHYB
kardio + rezistentní trénink min 5 x týdně
c) NEKOUŘIT
d VYHÝBAT SE STRESU
e) UMÍRNĚNÉ PITÍ ALKOHOLU
f) KVALITNÍ DOSTATEČNÝ SPÁNEK
a) poprvé si změřte svůj CHC ve 30 létech. Zjistíte na jaké hodnoty je Vaše tělo geneticky nastavené. Vaše hodnoty by měly být nižší než 5,2 mmol/l. V případě, že Vaše hodnoty jsou významně vyšší, vyhledejte lékaře může jít o dědičnou hypercholeterolií. Zvláště pokud někdo z rodičů umřel v mladém věku na infarkt nebo mrtvici.
b) další měření ve 40 letech – Vaše hodnoty by měly být nižší než 5,6 mmol/l
c) další měření v 50 letech – vaše hodnoty by měly být pod 6,0
d) nad 60 let – měření každé 2 roky v rámci preventivních prohlídek
IDEÁLNÍ HODNOTY, KTERÉ BYSTE MĚLI DOSÁHNOUT S OHLEDEM NA SVŮJ VĚK A POHLAVÍ SI SNADNO VYPOČTETE NA KALKULAČCE.
CHC MÁ POUZE ORIENTAČNÍ HODNOTU. MÁ MINIMÁLNÍ VYPOVÍDACÍ SCHOPNOST O VAŠEM RIZIKU INFARKTU NEBO MRTVICE. 75 % LIDÍ, KTERÉ POSTIHNE INFARKT NEBO MRTVICE MAJÍ NÍZKÉ HLDINY CHC. LIDÉ S NEJNIŽŠÍMI HLADINAMI CHC (4,2-5,0 MMOL/L) MĚLI O 60 % VYŠŠÍ RIZIKO ÚMRTÍ ZE VŠECH PŘÍČIN A RIZIKO INFARKTU NEBO MRTVICE BYLO ZVÝŠENÉ O 113% VE SROVNÁNÍ S TĚMI, KTEŘÍ MĚLI CHC 6,4-7,2 MMOL/L/ EXISTUJE MNOHO PŘESNĚJŠÍCH UKAZATELŮ VAŠEHO ATEROGENNÍHO RIZIKA (VIZ. PANEL METABOLISMU TUKŮ).
NEJVYŠŠÍHO VĚKU SE VE ZDRAVÍ DOŽÍVAJÍ LIDÉ, KTEŘÍ MAJÍ HODNOTU CHC VE VYŠŠÍM VĚKU VYŠŠÍ NEŽ 7,0 MMOL/L !!!