Co k cukrovce přispívá?
Nedostatek pohybu, nevhodný jídelníček a obezita
Mezi hlavní příznaky patří:
Zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost v ústech a únava
Možné komplikace cukrovky:
Poškození srdce a cév, především dolních končetin, vysoký krevní tlak, oční komplikace, poškození ledvin a nervového systému.
DIABETICKÁ DIETA:
Každodenní dodržování pravidel:
- PITNÝ REŽIM: 30 minut až hodinu před a po jídle – voda, zel. šťávy, bylinkové čaje, zelený čaj
- PRAVIDELNOST: menší dávky, nepřejídat se: 3 hlavní a 2 – 3 menší dávky
- ENERGETICKÁ BILANCE: energetický příjem nižší než energetický výdej
- STŘÍDMOST, vyváženost (pestrost) + jíst v klidu + důkladně kousat i žvýkat = svatá trojice stravování
- Glykemický index: preference potravin s nízkou a střední hodnotou (do 50)
Potraviny s nízkým GI (do 50): většina ovoce a zeleniny, ořechy a semena, rýže natural, pseudoobiloviny (amarant, pohanka, quinoa), luštěniny, houby, maso, ryby, vejce.
Potraviny se středním GI (51 – 70): přezrálé ovoce, celozrnné pečivo, rýže, brambory, neslazené mléčné výrobky.
Potraviny s vysokým GI (víc než 70): vařené ovoce, rozvařené brambory a většina necelozrnných obilovin včetně rýže, obecně sladkosti, pivo.
- KOMPLEXNÍ (celozrnné) sacharidy: celozrnné obiloviny, ovesné vločky, klíčky, rýže natural, jáhly, pohanka, quinoa, kuskus, brambory ve slupce, luštěniny, celozrnná špaldová mouka či žitná, zelenina, některé druhy ovoce
Odvažujeme množství pečiva, ovoce, zeleniny a příloh.
Pozor na zahušťování moukou, která také obsahuje sacharid.
- BÍLKOVINY: s nižším obsahem tuku: libové maso, především RYBY a rostlinné výrobky sójového typu: tempeh, tofu, šmakoun, dále nízkotučné sýry do 30 % tuku v sušině, tvarohy a zakysané výrobky
- TUKY: rybí tuk (2x týdně), upřednostňujeme kvalitní rostlinné oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin (za studena lisovaný – olivový, řepkový, lněný), semínka a ořechy.
- Zdroje CHROMU: brokolice, ořechy, obiloviny, rebarbora, ústřice
- Doplněk stravy: vyzkoušejte dlouhodobé užívání mladého ječmene nebo spirulíny (sladkovodní řasa). Pomáhají stabilizovat hladinu cukrů po jídle.
- V jídle vyzkoušejte koření čubrica nebo skořice, které se naučte používat každý den do jídla.
- Při nutnosti využití sladidel doporučujeme přírodní STÉVII.
- Bylinky: pokud je zvýšený cukr bez podávání inzulínu, popíjejte fazol lusk a jestřabinu, které obsahují přírodní inzulín. Z ostatních bylin se doporučuje borůvka list, pampeliška list, maral nať, pískavice.
Vylučujeme:
- jednoduché cukry: cukr, med, sušené ovoce, slazené nápoje, limonády, ovocné džusy
- potraviny s vysokým glykemickým indexem: zejména sladkosti a bílé pečivo
- potraviny s velkým procentem živočišného tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky v tučném mase: v uzeninách, tučných sýrech a smažených výrobcích!!
- alkohol
- větší množství soli
- kouření
- stres
- přejídání
Omezujeme:
- Mléčné výrobky
- Lepek
- Maso
- Káva
Ing.Bieleszová V.