Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Diabetes mellitus

Co k cukrovce přispívá?

Nedostatek pohybu, nevhodný jídelníček a obezita

Mezi hlavní příznaky patří:

Zvýšená hladina cukru v krvi, zvýšené močení, zvýšený pocit žízně, suchost v ústech a únava

Možné komplikace cukrovky:

Poškození srdce a cév, především dolních končetin, vysoký krevní tlak, oční komplikace, poškození ledvin a nervového systému. 

DIABETICKÁ DIETA:

Každodenní dodržování pravidel:

  • PITNÝ REŽIM: 30 minut až hodinu před a po jídle – voda, zel. šťávy, bylinkové čaje, zelený čaj
  • PRAVIDELNOST: menší dávky, nepřejídat se: 3 hlavní a 2 – 3 menší dávky
  • ENERGETICKÁ BILANCE: energetický příjem nižší než energetický výdej
  • STŘÍDMOST, vyváženost (pestrost) + jíst v klidu + důkladně kousat i žvýkat = svatá trojice stravování
  • Glykemický index: preference potravin s nízkou a střední hodnotou (do 50)

Potraviny s nízkým GI (do 50): většina ovoce a zeleniny, ořechy a semena, rýže natural, pseudoobiloviny (amarant, pohanka, quinoa), luštěniny, houby, maso, ryby, vejce.

Potraviny se středním GI (51 – 70): přezrálé ovoce, celozrnné pečivo, rýže, brambory, neslazené mléčné výrobky.

Potraviny s vysokým GI (víc než 70): vařené ovoce, rozvařené brambory a většina necelozrnných obilovin včetně rýže, obecně sladkosti, pivo.

  • SPÁNEK
  • POHYB

Vhodné potraviny:

  • KOMPLEXNÍ (celozrnné) sacharidy: celozrnné obiloviny, ovesné vločky, klíčky, rýže natural, jáhly, pohanka, quinoa, kuskus, brambory ve slupce, luštěniny, celozrnná špaldová mouka či žitná, zelenina, některé druhy ovoce

Odvažujeme množství pečiva, ovoce, zeleniny a příloh.

Pozor na zahušťování moukou, která také obsahuje sacharid.

  • BÍLKOVINY: s nižším obsahem tuku: libové maso, především RYBY a rostlinné výrobky sójového typu: tempeh, tofu, šmakoun, dále nízkotučné sýry do 30 % tuku v sušině, tvarohy a zakysané výrobky
  • TUKY: rybí tuk (2x týdně), upřednostňujeme kvalitní rostlinné oleje s obsahem nenasycených mastných kyselin (za studena lisovaný – olivový, řepkový, lněný), semínka a ořechy.
  • Zdroje CHROMU: brokolice, ořechy, obiloviny, rebarbora, ústřice
  • Doplněk stravy: vyzkoušejte dlouhodobé užívání mladého ječmene nebo spirulíny (sladkovodní řasa). Pomáhají stabilizovat hladinu cukrů po jídle.
  • V jídle vyzkoušejte koření čubrica nebo skořice, které se naučte používat každý den do jídla.
  • Při nutnosti využití sladidel doporučujeme přírodní STÉVII.
  • Bylinky: pokud je zvýšený cukr bez podávání inzulínu, popíjejte fazol lusk a jestřabinu, které obsahují přírodní inzulín. Z ostatních bylin se doporučuje borůvka list, pampeliška list, maral nať, pískavice.

Vylučujeme:

  • jednoduché cukry: cukr, med, sušené ovoce, slazené nápoje, limonády, ovocné džusy
  • potraviny s vysokým glykemickým indexem: zejména sladkosti a bílé pečivo
  • potraviny s velkým procentem živočišného tuku: máslo, slanina, sádlo, skryté tuky v tučném mase: v uzeninách, tučných sýrech a smažených výrobcích!!
  • alkohol
  • větší množství soli
  • kouření
  • stres
  • přejídání

Omezujeme:

  • Mléčné výrobky
  • Lepek
  • Maso
  • Káva

Ing.Bieleszová V.