Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Historie sóji

Sója, právem nazývaná Orientální královnou luštěnin, Žlutý klenot, Nebeské ptáče, je nejvýznamnější potravinou 21. století

Historie sóji

Sója, právem nazývaná Orientální královnou luštěnin, Žlutý klenot, Nebeské ptáče, je nejvýznamnější potravinou 21. století, a to tak významnou, že z celosvětového pohledu lze doslova hovořit o nenahraditelné zásobárně bílkovin, zejména pro obyvatele zemí Asie i dalších hustě zalidněných oblastí.

Sója patří mezi luštěniny a pochází z Východní Asie. Podle archeologů byl divoký předchůdce sóji znám již před 25 000 lety. Psané záznamy o pěstování sóji pocházejí z doby před cca 5 000 lety. V Číně jsou sojové boby důležitou potravinou již tisíce let.

V Evropě se sojové boby dostaly do inventáře rostlin počátkem 18. století. Byl to švédský botanik Carl von Linné, který jako první v roce 1737 v jedné holandské zahradě oficiálně vypěstoval sojové boby.Do Ameriky přivezl sóju z Číny obchodník Samuel Bowen v polovině 18. století. Do druhé světové války byla Čína hlavním dodavatelem sojových bobů. Po druhé světové válce se situace dramaticky změnila. Čína odpadla jako hlavní dodavatel a na její místo nastoupily Spojené státy.

Z celosvětové produkce, která je více než 100 milionů ročně vypěstují američtí farmáři více než polovinu, Brazílie 13 milionů, Čína 11 milionů.