Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Isoflavony

Konzumace sójových výrobků má mnoho příznivých účinků na zdraví. Pomáhá chránit před rakovinou prsu, prostaty, snižuje symptomy menopausy, rizika srdečních onemocnění a osteoporosy. Většina těchto zdravotních účinků pochází ze sójových isoflavonů.

Isoflavony

Konzumace sójových výrobků má mnoho příznivých účinků na zdraví. Pomáhá chránit před rakovinou prsu, prostaty, snižuje symptomy menopausy, rizika srdečních onemocnění a osteoporosy. Většina těchto zdravotních účinků pochází ze sójových isoflavonů.

Aktivita sójových isoflavonů působí čtyřmi základními způsoby:

 

  •  Jako estrogen a antiestrogen

Isoflavony jsou považovány za nesteroidní hormony. Jejich chemická struktura je velmi podobná struktuře našich vlastních estrogenů. Díky této vlastnosti mohou isoflavony zasahovat do jejich činnosti. V relativní nepřítomnosti pravého estrogenu mají isoflavony efekt jako estrogen a naopak. Jinak řečeno, jestliže žena produkuje malé množství estrogenu, například po hysterektomii, v menopauze, isoflavony vykazují velmi slabý estrogenní efekt. V průběhu menstruace, kdy dochází k velké produkci estrogenu, soutěží isoflavony s estrogenem o jejich receptory, čímž dochází ke snížení efektu estrogenu. Mnoho vědců věří, že tento antiestrogenní efekt isoflavonů je příčinou snížení rakoviny prsu a dělohy.

  •  Jako enzymatický zpomalovač rakoviny

Isoflavony snižují riziko rakoviny rovněž tím, že pohlcují aktivitu tyroxin – kinásového enzymu, který podporuje růst rakovinných buněk.

  • Jako antioxidant

Isoflavony mohou stejně jako ostatní antioxidanty dlouhodobě snižovat riziko rakoviny preventivním působením proti volným radikálům. Mezi nejúčinnější sójový isoflavon patří genistein, následuje daidzein. Genistein ovlivňuje také vyšší produkci superoxiddismutasy, silného antioxidantu, který působí proti superkyslíkovým radikálům.

  •  Zmírňuje menopauzální příznaky