Co je cholesterol?
Jde o látku či sloučeninu tukové povahy, která je přítomna ve všech živočišných tkáních. Nenajdeme ho v čistě rostlinné potravě.
Člověk cholesterol z části přijímá potravou a částečně si jej organismus „vyrábí“ sám.
V těle z něj vzniká řada důležitých látek, například steroidní hormony či žlučové kyseliny.
Dělí se na dva základní typy LDL „zlý“ a HDL „hodný cholesterol“.
Proč zlý a hodný?
LDL, tedy „zlý“ cholesterol se ukládá v cévách, postupně zužuje jejich průsvit a může dojít až k jejich zavření a vzniku srdečního infarktu či mrtvice.
HDL, tedy „hodný“ cholesterol má funkci opačnou cévy od „zlého čistí“ transportuje tukové látky z cév do jater.
Jaké máme mít hodnoty cholesterolu?
Pokud se staráte o své zdraví, měli byste svou hladinu cholesterolu znát a pravidelně se o ní při preventivních prohlídkách u lékaře (ty jsou zdarma) zajímat.
Norma Zvýšené riziko Vysoké riziko
Celkový cholesterol 3,9 – 5,16 5,17 – 6,18 nad 6,19
HDL cholesterol nad 1,2 pod 0,9
LDL cholesterol do 3,4 3,4 – 4,1 nad 4,1
Příčin všech civilizačních chorob může být mnoho. Mezi ty nejzásadnější patří:
Maso – pouze libová bílá masa – králík, krůta, kuře
Uzeniny – NEDOPORUČUJEME – omezeně šunku, libová drůbeží šunka (min. 80% masa)
Ryby – (odstranit tučnou kůži): zejména treska, filé, okoun, štika a pstruh – 2x týdně
Mléčné výrobky – NÍZKOTUČNÉ – sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %, jogurty do 2 % tuku, vhodné jsou kysané a zakysané výrobky – kefír, biokys, podmáslí, kyška, acidofilní mléko – především kozí
Vejce – zejména jen BÍLKY nebo šmakoun
Sójové bílkoviny – tempeh, tofu, ďobáčky
Tuky – rostlinné oleje – olivový , lněný
Ořechy – mandle, slunečnicová, mletá lněná a sezamová semínka, vlašské ořechy, lískové ořechy a pečené kaštany
Pečivo – upřednostňujeme CELOZRNNÉ, které obsahuje vlákninu – špaldové, žitné, sójové či grahamové pečivo
Zelenina – všechny druhy, až 700 g denně
Ovoce – všechny druhy čerstvého ovoce, popř.ovocný fresh bez přidaného cukru – 2x denně
Prvním krokem by měla být rovnováha mezi příjmem a výdajem potravin.
Dále je dobré vyloučit tzv „špatné“ tuky, které jsou obsaženy hlavně ve ztužených tucích a ve výrobcích z nich (pozor na koblížky, koláče, sušenky a nekvalitní čokolády), ale také v másle, mléce a mléčných výrobcích.
„Se snížením cholesterolu se současně sníží i tlak.“
Ing.Bieleszová V.