Sója je jedna z nejhodnotnějších potravin vedle rybího masa, libové drůbeže a zeleniny s ovocem.
Sója je jedna z nejhodnotnějších potravin vedle rybího masa, libové drůbeže a zeleniny s ovocem. Představuje pro člověka správný poměr základních živin, dostatek minerálních látek, stopových prvků a vitamínů.
Sója má kromě vysoké výživné hodnoty i řadu faktorů, které chrání a podporují naše zdraví:
-kardiovaskulárních onemocnění, snižuje glykemický index – prevence diabetu,
-prodlužuje pocit nasycení – vhodné při redukční dietě,
-příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a tím posiluje imunitní systém,
-urychluje průchod živin zažívacím traktem, takže má kladný vliv při zácpě,
-zvyšuje absorpci minerálních látek – vápníku, hořčíku, železa, zinku, takže je prevencí osteoporózy
-v tlustém střevě je štěpena na mastné kyseliny s krátkým řetězcem, takže je prevencí rakoviny tlustého střeva, tvorbou mastných kyselin dochází ke snížení pH v tlustém střevě, což přispívá ke snížení tvorby a rozpustnosti karcinogenních solí.
draslík– vylučuje se ve zvýšené míře při stresu a musí být nahrazován- stimuluje střevní svalovinu, pomáhá při ochablosti střev- brání svalovým křečím, posiluje srdeční sval, stabilizuje krevní tlak, odvodňuje
vápník– extrémní nedostatek vede ke křečím (tetanie)- zpevňuje kosti a zuby
železo– zlepšuje zásobování buněk kyslíkem a tím zvyšuje výkonnost- jeho nedostatek může vést k chronické polyartritidě- snižuje četnost infekčního onemocnění- snižuje četnost předčasných porodů
hořčík– je antidepresivní- nedostatek může vést k ochablosti střev- nedostatek často působí křeče lýtek a poruchy prokrvení- podporuje prokrvování srdce, prevence arteriosklerózy- může vést ke zmírnění menstruačních bolestí
Aby hladina cholesterolu klesla významněji, je dle vědeckých studií třeba denně konzumovat 25 g sojových proteinů – snížení hypercholesterolémie.