Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Sója a sójové produkty jako mimořádně vhodné

Sójové boby a z nich produkované potraviny jsou považovány za příznivé pro zdraví. Jsou živinově mimořádně hodnotné – obsah živin v sójových bobech je až 34 % bílkovin, což je 2x více než v mase, 18 % tuku je bohatým zdrojem energie a s ohledem na příznivé složení je považováno za mimořádně zdravotně prospěšné.

Sója a sójové produkty jako mimořádně vhodné potraviny pro lidskou výživu

Sójové boby a z nich produkované potraviny jsou považovány za příznivé pro zdraví. Jsou živinově mimořádně hodnotné – obsah živin v sójových bobech je až 34 % bílkovin, což je 2x více než v mase, 18 % tuku je bohatým zdrojem energie a s ohledem na příznivé složení je považováno za mimořádně zdravotně prospěšné. Dále je přítomno asi 25 % cukrů, z nichž je škrobu a cukrů 20 % a asi 5 % vlákniny.

Sója obsahuje nejenom kvalitní živiny (je považována za plnohodnotnou náhradu živočišných bílkovin), ale také řadu zdravotně příznivě působících látek jakými jsou především steroly (fytoestrogeny), snižující nepříjemné vedlejší projevy přechodu a stárnutí a současně působící jako prevence rakoviny a osteoporózy. Příznivě působí vysoký obsah směsi přirozených tokoferolů a tokotrienolů (přírodní a jedině účinné formy vitaminu E).

Sója a výživa podle krevních skupin

Sójové boby jsou pro krevní skupinu:

0.…….. neutrální A…….. prospěšné (červená sója) B………prospěšné (červená sója) AB……neutrální až prospěšné

Ať už akceptujeme princip výživy podle krevních skupin nebo ne jedno je jisté – výše uvedené hodnocení vhodnosti použití sójových produktů pro krevních skupiny dokazuje, že jsou vhodné v podstatě pro kohokoliv. Sója je tím vlastně v hodnocení ostatních bezkonkurenční.

Sója obsahuje některé látky, které za jistých okolností mohou být problematické? Nebojte se negativních vyjádření některých odborníků ve smyslu problémů, spojených s konzumací sóji jako zdroje látek, které mohou působit poruchy trávení či jiné problémy a kterým se říká odborně „antinutriční faktory“. Mezi nimi je to především kyselina fytová, omezující vstřebávání železa. Sója však není jediným zdrojem takových látek! Kromě toho sójové boby obsahují poměrně značné množství železa, takže v konečném důsledku je vstřebání dostatečné k tomu, aby bylo zajištěno postačující množství. A navíc – nadměrný příjem železa není ideální.

Problém také může způsobit vysoký obsah kyseliny močové (označuje se jako „purin“). Ani té se nevyhnete ba dokonce v mnohem větším množství, budete-li konzumovat zvěřinu a obecně „vnitřnosti“, kakao, kaviár, sardinky a ořechy. Přes možné problémy (například nadýmání či zhoršení stavu dny) se v konečném důsledku jedná o potraviny užitečné, pokud ne vysloveně prospěšné, protože jak již bylo řečeno, některé složky sóji slouží jako účinná ochrana zdraví.

Co jsou to: Fytoestrogeny Jsou oněmi užitečnými látkami, v sóje se mimořádně bohatě vyskytujícími. Jsou dvojího typu – lignany a isoflavony. Sójové boby obsahují především isoflavony. Ty se staly doslova módní záležitostí, přidávají se již do řady potravin, u nás jsou však na trhu zatím ojedinělé, dostupné jsou však ve formě doplňků stravy. Fytoestrogeny hrají roli v prevenci některých onemocnění, například rakoviny prsu a oběhových chorob. I v tomto případě však platí, že nic se nemá přehánět, protože jisté prameny tvrdí, že konzumovány ve větším množství mohou narušovat přirozenou produkci estrogenů u žen. V období po přechodu však nic takového nehrozí. Jak je tomu ve skutečnosti odborníci dosud nezjistili, upozornění na možné negativní působení je přehnané, dosud se neprokázalo. V porovnání s estrogeny antikoncepce nebo dokonce zbytkovými estrogeny v živočišných produktech je možný vliv sóji v tomto ohledu zcela zanedbatelný. Fytoestrogeny však příznivě působí proti osteoporóze především u žen v období menopauzy.

Isoflavony Genistein, dadzein a glycetein mohou působit jako prevence rakoviny s výjimkou rakoviny prsu. Dávky by měly být rozumné, protože nadměrné množství zřejmě omezuje plodnost – u žen to však dosud nebylo prokázáno. Genistein se testuje jako prostředek proti rakovině prostaty. Ve světě se již vyrábějí isoflavonové produkty ve formě suroviny pro výrobu potravinových doplňků s názvem PREVASTEIN, u nás jsou již také k dispozici (např. firma IVAX). Na základě zjištění pozitivních efektů dokumentovaných například v ženské části japonské populace, konzumující významná množství sóji a z ní odvozených potravin, se řada výrobců rozhodla obohacovat některé potraviny o některé látky, izolované ze sóji (genistein).

Hlavními fytosteroly sóji jsou SITOSTEROL – STIGMASTEROL – a CAMPESTEROL. Svého času se používaly jako léky proti vysokému cholesterolu, nyní byly nahrazeny syntetickými (ke škodě pacientů). Látka odvozená od sitosterolu je SITOSTANOL, který se začal používat jako zdraví prospěšná přísada do některých margarínů. Jako zdroj pro výrobu se však nepoužívá sója, ale dřevní celulóza. Významné množství sterolů je kupodivu v rostlinných olejích (nejenom sojovém, ale také a hlavně v kukuřičném).

SÓJA jako náhrada kravského či kozího mléka? Ano, především u osob s laktózou intolerancí (nesnášenlivost mléčného cukru) a s galaktózou intolerancí (především u kojenců a batolat, hlavně u těch, která mají dědičnou predispozici k cukrovce a to především v případě, že dítě je minimálně kojeno a jako náhrada kojení jsou používány produkty na bázi kravského mléka). Sójové produkty mohou být ideální alternativou mléčných produktů u osob citlivých či alergických na mléčné bílkoviny včetně dětí od ukončeného 1. roku života.

Vědecké studie prokázaly, že osoby citlivé na bílkoviny kravského mléka většinou NEJSOU citlivé na sóju, zato jsou potencionálně alergické na ořechy nebo luštěniny.

autor: RNDr. Petr Fořt, CSc.