Cena laboratorního vyšetření: 190 Kč
Ideální hodnoty u zdravých jedinců: 25 – 35 mmol/mol
Oficiální doporučení: 20 – 42 mmol/mol
OBSAH:
HbA1c – glykovaný hemoglobin informuje o hodnotách glykemie v předchozích 2 – 3 měsících (doba životnosti erytrocytu). Je považován za nejlepší způsob dlouhodobé kontroly koncentrace glukózy, zejména u diabetiků.
HbA1c vzniká procesem glykace. Při glykaci se glukóza váže na červené krvinky. Při tomto procesu vznikají vedlejší produkty AGEs (konečné produkty pokročilé glykace). Tyto AGEs jsou velmi lepkavé a snaží se nalepit na cévní stěnu nebo tkáň, tím naruší integritu tkání a orgánů. Imunitní buňky se snaží tyto produkty glykace odstranit, čímž vzniká zánět. Při neustálém přísunu cukru vzniká chronický zánět, což má za následek fyzické stárnutí a nemoci.
HbA1c mmol/mol
a) zvyšují zánět
b) stárnutí kůže je z 50 % v důsledku glykace
c) způsobuje poškození endotelových buněk krevních cév, vznik ateroskleróz – infarkt, mrtvice
d) urychlují vznik vrásek – oslabuje účinky kolagenu
AGEs – konečné produkty glykace, urychlují proces stárnutí. Rychlost stárnutí přímo souvisí s úrovní AGEs. Proto se snažte mít hodnoty HbA1c co nejnižší. K produkci AGEs tělo potřebuje jednu konkrétní služku – cukr. Proto, když omezíte spotřebu cukru, snížíte AGEs = zpomalíte stárnutí.