Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Kardiovaskulární onemocnění (infarkt, mrtvice)

Mezi hlavní kardiovaskulární onemocnění (KVO) patří infarkt, mrtvice, plicní embolie nebo hluboká žilní trombóza. KVO přichází náhle, nečekaně, většina pacientů o nich nemá tušení a často končí smrtí. Každou hodinu v ČR postihne KVO 40 000 pacientů a 9 000 z nich umírá. Inarkt prodělá 200 000 pacientů a umírá 52 000 z nich. Pětina pak trpí poruchou chůze, 45 % je ochrnutých na polovinu těla a 40 % pacientů je závislých na pomoci druhých.
KVO přitom nepatří k onemocněním, kterých se Češi obávají.

80 % těchto příhod lze předejít změnou životního stylu.

Nyní si povíme, co je příčinou, jak poznáme možné riziko a co dělat, abychom se KVO vyhnuli.

Hlavní příčinou KVO je ateroskleróza. Jedná se o proces, který trvá delší dobu, většinou mnoho let. Při tomto procesu dochází k tvorbě plátů, zúžení cév, prasknutí plátu, tvorbě trombů a následně ucpání cévy vedoucí k srdci, do mozku nebo do plic. Pokud se tedy chceme vyhnout infarktu nebo mrtvici, musíme zastavit nebo zvrátit proces aterogeneze. Čím dříve začneme, tím lépe. Nezapomínejte, že KVO postihuje čím dál více mladých lidí.

Ateroskleróza má šest fází:

  1. Vlivem toxinů, kouření, oxidačního stresu apod. dochází k poškození endotelu (vnitřní části cévy). Endotel je u zdravých mladých lidí čistý a hladký (jako teflonové dno pánve) a vlivem glykace nebo oxidace se stává lepkavým a ztrácí svou funkčnost.
  2. Na poranění tělo reaguje imunitní odpovědí. Posílá na místo bílé krvinky, cholesterol a další látky, aby poškozené místo opravily. Vzniká zánět.
  3. Monocyty se mění na makrofágy. Makrofágy obklopují a konzumují útočníky, aby se jich zbavili. Makrofágy se plní cholesterolem a mění se na pěnové buňky. Pěnové buňky po konzumaci cholesterolu odumírají. Čím dál více poškozují endotel. Mrtvé pěnové buňky se dostávají pod endotel – vytvářejí vybouleninu. Vše se zatím odehrává pod endotelem, dosud není omezen průtok krve intimou. Ale je to začátek tvorby plátu.
  4. Nyní dochází k tvorbě aterognních lézí a následně k tvorbě aterogenního plátu. Tento plát je již uvnitř cévy pokryt ochrannou vrstvou, uzávěrem, který brání prasknutí a uvolnění plátu. K tomu procesu dochází v důsledku stupňujícího se oxidačního stresu a zánětu. Tento plát již omezuje průtok krve. Stěna tepny se rozšiřuje směrem ven, aby byl dostatek prostoru pro krev. Plát je stabilní, stoupá krevní tlak.
  5. Stoupá krevní tlak, plát se zvětšuje a dochází k jeho prasknutí a tvorbě trombu – krevní sraženina.
  6. Uvolněný tromb putuje krví, až ucpe přívod krve do mozku (cévní mozková příhoda), do srdce (infarkt) nebo do plic (plicní embolie).

Hodnocení kvality potravin podle kardiovaskulárního rizika

KVO – rizikové faktory

Již ve 25 letech si můžete nechat udělat tyto krevní testy. Včasnou diagnózou můžete předejít infarktu, nebo mrtvici. Čím více máte špatných hodnot, tím vyšší riziko infarktu nebo mrtvice máte. 80 % KVO můžete předejít včasnou intervencí.

NEZAPOMEŇTE: VAŠE KREV NIKDY NELŽE !!!

  1. Inzulínová rezistence: GLUKOZA
    INZULIN
    HbA1c
  2. Lipidový profil: LDLCH
    HDLCH
    NONHDL
    TG
    Lp(a)
    Apo A
    Apo B
  3. Zánět: CRP
  4. FIBRINOGEN
  5. HOMOCYSTEIN
  6. Aterogenní index: TG : HDL
    Apo B : Apo A
    CHC – HDL / HDL

KVO – Ateroskleroza, Fyzické příznaky ucpání cév:

  1. Migrény
  2. Chronická únava
  3. Nespavost
  4. Permanentní hlad
  5. Erektilní dysfunkce
  6. Zhoršení zraku, sluchu
  7. Dušnost
  8. Vysoký tlak
  9. Bledá pokožka na rukou, obličeji
  10. Bolesti svalů a kloubů

Příčiny – co poškozuje a ucpává naše cévy:

  1. Inzulínová rezistence: trvale vysoká hladina glukozy a inzulínu v krvi
  2. Chronický zánět
  3. Oxidační stres
  4. Obezita
  5. Chronický stres
  6. Infekce
  7. Toxiny ze životního prostředí
  8. Špatný spánek
  9. Kalcifikace měkkých tkání, nevhodný poměr Ca/Mg
  10. Sododraselná pumpa, nevhodný poměr Na/K
  11. Rodinná anamnéza
  12. Kouření

Rozdělení potravin podle KVO rizika

Kritéria pro kardio protektivní potraviny

  1. Vysoký obsah rostlinných bílkovin ❤
  2. Vysoký obsah omega 3 mastných kyselin
  3. Vysoký obsah vlákniny
  4. Vysoký obsah ochranných látek, antioxidantů
  5. Potraviny s vysokým obsahem Mg a draslíku
  6. Potraviny s vysokým obsahem D3, K2, Se, Q10
  7. Nízký nebo snížený obsah soli (≤ 1,5 mg/100 g)
  8. Nízký glykemický index a glykemická zátěž
  9. Nízký obsah omega 6 mastných kyselin
  10. Nízký obsah lepku

Ideální kardio protektivní potraviny (dle kritérií)

  1. Tempeh Asia ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
  2. Tempeh uzený ❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
  3. Tempeh lupina ❤❤❤❤❤❤❤❤
  4. Ďobáčky ❤❤❤❤❤❤❤❤
  5. Toskánské nudličky ❤❤❤❤❤❤❤❤
  6. Proteinové šťavnaté medailonky ❤❤❤❤❤❤❤❤
  7. Fit řízek ❤❤❤❤❤❤❤
  8. Trhané ❤❤❤❤❤❤❤
  9. Rostlinné nugetky ❤❤❤❤❤❤
  10. Luštěninové pomazánky (fazolová, čočková) ❤❤❤❤❤❤❤❤
  11. Miso hrachové, miso sójové ❤❤❤❤❤❤
  12. Fit slazení ❤❤❤❤❤
  13. Cukrex ❤❤❤❤

KVO doporučení

Infarkt nebo mrtvice přichází zcela bez varování. Postihuje mladé i staré. Přestože jim lze z 80 % předejít, jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě. Abyste tomu předešli, máte k dispozici informace a je na Vás, zda bude naše doporučení dodržovat :-)
1. Nechejte si udělat krevní testy, pokud je Vám nad 20 let. Jestliže budou Vaše hodnoty v pořádku stačí testy opakovat do 40ti let věku 1 x za dva roky. Nad 50 let již každý rok. Pokud Vaše hodnoty nejsou v pořádku, postupujte dle pokynů lékaře.

2. Čím více špatných ukazatelů budete mít, tím je Vaše riziko větší a musíte jednat rychleji a důrazněji.

3. Pamatujte, že hladina celkového cholesterolu neurčuje Vaše riziko úmrtí. Polovina pacientů s infarktem má nízkou hladinu celkového cholesterolu. Stačí i jeden špatný ukazatel a jste ve vysokém riziku. Každý ukazatel má jinou důležitost, ale to je již na konzultaci s lékařem nebo nutričním poradcem.

4. Proces aterosklerozy začíná trvale zvýšenou hladinou glukózy (ukazatel Hb1c – dlouhý cukr). To má za následek 3 devastující věci: – tvorbu volných kyslíkových radikálů
– napadení a destrukci proteinů (tvorba AGEs)
– destrukci LDL cholesterolu, rozpad velkých částic na velké množství malých, velmi aterogenních
agresivních molekul (LDLP). Všechny tyto sloučeniny útočí na Váš endotel, až ho poškodí.
Tělo se snaží tato poškození opravit a vzniká zánět (CRP). Pak již následuje tvorba aterogenního
plátu, tvorba krevní sraženiny (trombu) a ucpání cévy.

Pokud chcete mít zdravé cévy, hlídejte si tyto tři ukazatele: HbA1c, LDL P, CRP. Nezapomínejte, že člověk je tak zdravý, jak zdravé jsou jeho cévy.

POZOR: TATO DOPORUČENÍ NENAHRAZUJÍ LÉKAŘE. Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte nás kontaktovat.