Česká rodinná firma s více než třicetiletou tradicí

Výživové doporučení pro ženy v MENOPAUZE

Jedná se o přirozený proces, který nastává u žen  mezi 40 – 55 rokem života.

Tento fyziologický děj se objeví, pokud ženské pohlavní orgány přestávají plnit svoji hlavní funkci. Ustává produkce pohlavních hormonů vaječníků, především estrogenů. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s menopauzou. Roste riziko kardiovaskulárních chorob, odvápnění kostí, ale také se vyskytují problémy s trávením a bolestivostí kloubů.

Projevy menopauzy:

Mohou se projevit jak několik let zpět, tak při vlastní menopauze a také mohou přetrvávat i mnoho let po ní.

  • Vzestup tělesné hmotnosti
  • Návaly horka a pocení
  • Poruchy štítné žlázy a žlučníku
  • Chronická zácpa
  • Zvýšené riziko vzniku osteoporózy a artrózy
  • Boleti hlavy, závratě, bušení srdce, změny srdečního rytmu
  • Zvyšuje se riziko vzniku diabetu II.typu, ischémických chorob srdce
  • Kvasinkové infekce

Zásady vhodného stravování:

  • Dostatek VÁPNÍKU pro podporu kostí

Zdroje: mák, losos, sardinky, brokolice, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky

Doporučení: vhodná konzumace vápníku večer, jelikož se ukládá během spánku

  • FYTOESTROGENY (lignany) jako prevence proti návalům a jako náhrada při klesající hladině estrogenů

Zdroje: čerstvě rozmixované lněné semínko (popř. pečlivě rozkousané) či lněný olej, sója, miso, černé fazole

Doporučení: konzumace tempehu nebo tofu slouží jako prevence proti návalům, popř. jiné sójové potraviny, nejlépe fermentované (tempeh, sójová omáčka)

  • VITAMIN K jako prevence osteopórozy

Zdroje: tmavě zelená listnatá zelenina (kapusta, špenát, brokolice, chřest), vojtěška, fermentované sójové boby

  • FLAVONOIDY pro zlepšení kvality vlasů

Zdroje: kakaové boby, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (nad 70%), červená cibule, červená zelenina a ovoce, vinná réva, pohanka

  • VITAMINY A ANTIOXIDANTY

Zdroje: zelenina a ovoce

  • Zvýšený příjem VLÁKNINY jako prevence zácpy

Zdroje: luštěniny, celozrnné pečivo a obiloviny, zelenina, neloupaná rýže, ovoce (jablko, banán), brokolice, mrkev

V jídelníčku omezte:

  • Sůl vzhledem k riziku hypertenze
  • Živočišné a nasycené tuky, jako je máslo a sádlo, také tučné maso, plnotučné mléko i tučné sýry, zmrzlina, sladkosti plněné krémy
  • Jednoduché sacharidy jako sladkosti, dorty, sladkého pečiva aj.
  • Kávu a silně kořeněné jídlo pro zhoršující se návaly
  • Alkohol
  • Tavené sýry a kolové nápoje, jelikož obsahují fosfor, který tělo zbavuje vápník

Ing.Bieleszová V.