Jedná se o přirozený proces, který nastává u žen mezi 40 – 55 rokem života.
Tento fyziologický děj se objeví, pokud ženské pohlavní orgány přestávají plnit svoji hlavní funkci. Ustává produkce pohlavních hormonů vaječníků, především estrogenů. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s menopauzou. Roste riziko kardiovaskulárních chorob, odvápnění kostí, ale také se vyskytují problémy s trávením a bolestivostí kloubů.
Mohou se projevit jak několik let zpět, tak při vlastní menopauze a také mohou přetrvávat i mnoho let po ní.
Zdroje: mák, losos, sardinky, brokolice, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky
Doporučení: vhodná konzumace vápníku večer, jelikož se ukládá během spánku
Zdroje: čerstvě rozmixované lněné semínko (popř. pečlivě rozkousané) či lněný olej, sója, miso, černé fazole
Doporučení: konzumace tempehu nebo tofu slouží jako prevence proti návalům, popř. jiné sójové potraviny, nejlépe fermentované (tempeh, sójová omáčka)
Zdroje: tmavě zelená listnatá zelenina (kapusta, špenát, brokolice, chřest), vojtěška, fermentované sójové boby
Zdroje: kakaové boby, hořká čokoláda s vysokým podílem kakaa (nad 70%), červená cibule, červená zelenina a ovoce, vinná réva, pohanka
Zdroje: zelenina a ovoce
Zdroje: luštěniny, celozrnné pečivo a obiloviny, zelenina, neloupaná rýže, ovoce (jablko, banán), brokolice, mrkev
V jídelníčku omezte:
Ing.Bieleszová V.