V této sekci bychom Vám rádi sdělili, jak se orientovat při čtení etiket.
Etikety Vám hodně napoví o kvalitě potraviny. Výrobci potravin musejí uvádět na obalu spoustu údajů. My se budeme zabývat pouze dvěma a sice názvem a složením. Na balených potravinách jsou tyto informace uvedeny přímo na obalu. U volně prodejných (chléb, rohlíky atd.) musí být tyto informace k dispozici na prodejně. Většinou bývají v blízkosti zboží. Byli byste překvapeni, kolik aditiv má např. obyčejný chléb (někdy i 30).
NÁZEV
Pokud je v názvu výrobku uvedená některá složka např. jahodový jogurt, musí být ve složení uvedeno množství této složky obsažené ve výrobku. Budete se divit, jak málo těchto složek bývá ve výrobku přítomno. Většinou jsou to jednotky procent. Tyto složky bývají nahrazovány levnějšími surovinami, cukry nebo škroby. Zvlášť markantní je to u rostlinných mlék (např. mandlové, ovesné atd.), kdy surovina z názvu bývá v mléku zastoupena v množství okolo 3 % ! Co je těch zbývajících 97 % ? Voda, cukr, ztužený hydrogenovaný tuk. Což je ta nejhorší kombinace pro lidské zdraví.
SLOŽENÍ
Složení je na výrobku nejdůležitější a také nejzajímavější. Ve složení musejí být jednotlivé složky uvedeny v pořadí od nejvyššího obsahu po nejnižší. Vždy se dívejte na první složky. To jsou totiž hlavní obsažené suroviny. Pokud jsou na prvních místech cukr nebo tuk, vraťte výrobek zpět do regálu. Také by ve složení mělo být co nejméně surovin (max. 10). Čím méně, tím lépe.
DOPORUČENÍ: VYBÍREJTE POTRAVINY S CO NEJMENŠÍM POČTEM SLOŽEK